Viikko rakennustyömaalla käynnistyy tyypillisen vappusään tapaan räntäsateessa. Rakennustyömies Rami rälläköi raudoituksen asentamisessa tarvittavia määrämittaisia terästappeja. Raudoittaja Rauno asentaa teräkset suunnittelijan määrittämällä tavalla käyttämällä surrilankaa ja terästappeja. Sateinen keli värjää työmiesten haalarit korroosion ruskeiksi. Ramin haalareissa on laikan kipinöiden jäljiltä reikiä.
Toisella työmaalla odotellaan peltiseppä Penaa saapuvaksi. Kelin on luvattu korjaantuvan kesäisen lämpimäksi iltapäivään mennessä. Kohta pitäisi päästä rappaamaan julkisivua. Lopulta vesipellit taivutettuine rappauskantteineen on saatu paikoilleen. Toiselta työmaalta apuun hälytetty rakennustyömies Rami reikäisissä haalareissaan suojaa kiireisenä vesipeltejä. Rappariryhmä puuskuttaa niskaan ja Rami kompuroi telineillä suojamuovien ja teippien kanssa. Työmiehen sormikkaat ovat muotoutuneet teippien takerruttua rukkasiksi. Rami tekee parhaansa kahdella teippaamattomalla sormella ja onnistuu kuin onnistuukin urakassaan.
Yllä esitetyt tarinat ja henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta näitä sankaritekoja tapahtunee työmaalla oikeastikin. Vielä tänäkin päivänä vaikka ympärillämme tapahtuu valtavia digiloikkia, joiden rinnalla kolmiloikkaajalegenda Willie Banksinkin loikat kalpenevat.
Teknologian ja valmistustekniikoiden kehittymisen hyödyt rakennustyömaan näkökulmasta tuovat kiistattomia etuja, joita kannattaa hyödyntää laajemminkin. Työmailla suunnitelmallisuus ja suunnitelmien yhteensovittaminen on parantunut esimerkiksi tietomallintamisen keinoilla. Varsinkin isoimmilla työmailla rakennussimulointi alkaa olla arkipäivää.
Tuotevalmistuksen puolella valmistustekniikoiden kehittyminen ja erityisesti 3D-tulostus tuo mielenkiintoisia mahdollisuuksia materiaalitehokkaaseen ja yksilölliseen tuotevalmistukseen. Kyseisessä valmistustekniikassa on vielä tyypillisiä kehittyvän tekniikan haasteita, joihin laitevalmistajat hakevat ratkaisuja. Asioita joihin tulevaisuudessa tultaneen kiinnittämään entistä enemmän huomiota ovat ekologisempien tulostusmateriaalien ja materiaalien uusiokäytön kehittäminen.
Kuitenkin jo nyt voidaan 3D-tulostamalla tehdä mittatilaustuotteita työmaille, joilla säästetään taloudellisia ja ajallisia resursseja. Yhdistämällä digitaalisella tuotemallintamisella tehtävä materiaalinkäytön optimointi ja materiaalia lisäävän valmistustekniikan mahdollistama yksittäisten tuotteiden valmistaminen - voidaan asiat hoitaa monessa tapauksessa nykyisiä käytäntöjä materiaalitehokkaammin.
Alun työmaatarinoissakin päärooliin nousseen rakennustyömies Ramin haalarit olisivat voineet säilyä ehjinä tai vesipeltien suojaustyö olisi voitu hoitaa turvallisemmin ehkä jopa kokonaan jättää työvaiheena pois hyödyntämällä nykyteknologiaa.
***
Tämä kirjoitus on tehty oman tuotekehitystyön innoittamana. Uusista mittatilaustuotteista löytyy esittelyvideo osoitteesta https://youtu.be/BUvKc6fauNA
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti